Ticker

6/recent/ticker-posts

Aloe vera - sarısabır - faydaları

Aloe vera - sarısabır - faydaları

Aloe Vera yararları binlerce yıldır bilinen ve doğal tedavi özelliklerinin geniş çaptaki çeşitliliği sebebiyle, eski kültürler tarafından uzun süredir kullanılan şifalı bir bitkidir.

Özelikle yanıkların tedavisi için ve yaraları iyileştirmekte kullanılan Aloe Vera şifalı yönleri sebebiyle bugün de bitkisel tedavide yer alan tıbbi bitkilerden biri olarak ilgi görmekte ve de üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

Aloe vera içeriğinde vitaminler, mineraller, amino asitler ve enzimler bulunduran yapısı ile besleyici özelliği güçlü olan bir bitkidir.

Her ne kadar aloevera bitkisi zambakgiller ailesinden ise de, görüntüsü kaktüse benzeyen dolgun bir bitkidir. Evde yetiştirilmesi kolay olup, küçük yanık, kesik ve çizikler için bile, yaprağı ikiye ayırıp etli kısmı doğrudan yaranın üzerine konularak kullanılabilir.

Ülkemizde aleo vera bitkisi halk arasında sarısabır adıyla bilinen ottur. Sarı sabır bitkisi bazı yörelerde azvay olarak da bilinir. Aloe vera bitkisinin bir çok türü vardır. Bitkisel tedavi amaçlı kullanılan ise özellikle aloe barbadensis türüdür.

Aloe Veranın Yararları

Aloe vera’nın faydalarından bahsetmeden önce, üreticiler aloe vera’yı değişimli olarak kullanarak kafamızı karıştırdıklarından, aloe vera ürünlerinin iki çeşidini tanımlayan değişik terimlerin arasındaki farklılıkların ayırımını yapmak iyi olacaktır.

Aloe vera jel bitkinin iç yapraklarının orta kısmından elde edilmektedir ve tedavi amaçlı kullanılan çeşididir.

Aloe vera suyu, ilaç aloe , yaprağın kabuğunun hemen altındadır ve yaygın bir şekilde laksatif preparatlarda kullanılır.

Yukarıda da belirtildiği gibi, tedavi edici özelliği olan aloe vera jel şeklinde olandır ve aloe vera’nın faydalarından bahsederken, aleo vera jelini esas olarak alacağız.

Bir Cilt Tedavi Aracı

Aloe vera bitkisi eski zamanlardan bugüne kadar hep yanıkların tedavisi için ve yaraları iyileştirmek için kullanılmaktadır. Acıyı ve şişmeyi azaltmak için etkin olup, aynı zamanda, deri ülserleri, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarında bitkisel tedavi olarak kullanılmaktadır.

Sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra aloe vera kozmetik ürünlerinde de çok sık kullanılan bir bitki olma özelliğini taşımaktır.

Aloe vera bitkisi cilt üstündeki etkileri dolayısı ile kozmetik dünyasının oldukça ilgisini çekmiş ve bu yüzden aloe vera özü kullanılarak pek çok güzellik ve bakım ürünü yapılmıştır. Aloe vera cilt bakım ürünleri, aloe vera krem, aloe vera şampuan etiketini taşıyan geniş yelpazedeki bir çok ürün kozmetik dünyasının vazgeçilmezleri arasındadır.

Enfeksiyonların Tedavisi

Aloe vera bitkisi, vücudumuzun kendisini enfeksiyonlara karşı korumasını sağlayan, anti-viral, anti-fungal ve anti-bakteriyel etmenler içerir.

Ayrıca, içindeki acemannan adı verilen bağışıklık arttırıcı maddesinin birçok araştırmada, test tüplerinde HIV virüsüne karşı etken olduğu görüldüğünden, bu bitki, aids tedavisinde umut vaat etmektedir.

Aloe Vera’nın Diğer Kullanım Şekilleri

Ağız yolu ile alındığı zaman, aloe vera, sindirim sistemini destekler. Mide ülserlerinin, hemoroitlerin, kabızlığın ve tüm bağırsak düzensizliklerinin tedavisi için, aids ve huzursuz bağırsak sendromunda (IBS) faydalı olabilir.

Aloe vera kullanım dozu: Günde bir ya da iki kez 1 yemek kaşığı alınır.

Hamile kadınların kullanmaları doğru değildir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar