Ticker

6/recent/ticker-posts

En Faydalı 11 Besin

En Faydalı 11 Besin

Amerikalı beslenme uzmanı Jonny Bowden, insanların genelde tüketmedikleri fakat tüketmeleri halinde oldukça faydalı olan yiyeceklerin listesini yaptı.

Fakat, kendisinin en sevdiği olan, guava (tropik bir meyve), goji kirazı gibi bazı meyve ve sebzeleri ülkemizde her manavda bulunamayabilir.
Yeryüzünün en sağlıklı 150 yiyeceği adlı kitabın yazarı Bowden'e, her yerde bulunabilecek en sağlıklı besinlerin kısa bir listesi soruldu.

Bowden'ın hazırladığı 11 maddelik liste şöyle:

1 - Pancar: Pancar, kırmızı ıspanak gibi düşünülebilir. A ve B vitamini açısından zengindir. Ayrıca doğal kırmızı rengi, kanserle mücadelede etkili olduğunun da işaretidir. Çiğ olarak ya da salataya rendeleyerek tüketilebilir. Pişirmek antioksidan özelliğini azaltır.

2- Lahana: İçerdiği "sulforaphan" adı verilen kükürt enzimleriyle, tümör oluşumunu engenleyen bir besin kaynağıdır. Uzakdoğulular gibi lahana salatası olarak veya burger sandviçlerdeki gibi gevrek şekilde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

3- Pazı: Özellikle İsviçre pazısı (Swiss chard) türü tavsiye edilmekte. İçeriğindeki karotenlerle, ihtiyar gözler üzerinde etkindir. Küçük parçalar şeklinde zeytinyağına doğranarak yenilmelidir.

4 - Tarçın: Kan şekeri ve kolesterol kontrolünde çok etkilidir. Kahvenize, çayınıza veya kahvaltıda yediğiniz sütlü gevreğinize ilave ederek tüketebilirsiniz.

5 - Nar suyu: Tansiyonu düşürücüdür, hücrelerdeki oksitlenmeyi önler. Başka bir meyve suyu ile karıştırmadan doğrudan tüketildiğinde daha etkilidir.

6 - Kuru erik: Kanserle savaşan güçlü bir antioksidan deposudur.

7- Kabak çekirdeği: Kabağın en besleyici kısmı çekirdeğidir. Magnezyum deposudur. Erken ölüm riskini azaltır, mineral değeri yüksektir.

8 - Sardalye balığı: Dr Bowden sardalya balığını, konservede sağlık olarak tanımlıyor. Kalsiyum içeren, kurşunsuz "omega 3" adlı yağ asidi oranı yüksektir. Demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez içerir ve bunların yanında B vitamini deposudur. Sade veya salata ile tüketilebilir. Zeytinyağı veya sardalye yağı ile karıştırılır.


9- Zerdeçal: Hint safranı olarak da bilinen bir zencefil türüdür. Kansere karşı oldukça etkin bir besindir. Yağda pişmiş yumurtaya serpilerek veya herhangi bir sebze yemeğine katılarak tüketilebilir.

10 - Taze veya Donmuş yaban mersini: Dondurmak bir çok besinin besin değerini azaltırken, yaban mersini dondurularak çok uzun seneler muhafaza edildiği halde değerini kaybetmemektedir. Başta Alzheimer olmak üzere bir çok hastalığa karşı iyi gelen bir ilaçtır. Yoğurtla karıştırarak, çikolatalı süte bademle birlikte serpilerek tüketilebilir.

11 - Taze veya Konserve kabak: Düşük kalorili bir sebze konservesi. A vitamini deposu. Biraz tereyağı ve üzerine tarçın ve hindistancevizi tozu serperek tüketebilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar